Kulinarika - ZAVOD KATURN

Odjava
Meni
Pojdi na vsebino
Destinacija Spodnja Idrija in njena okolica nam ponujata najrazličnejša kulinarična doživetja. V ponudbi so tradicionalne jedi iz preprostih sestavin. Najbolj znani so Idrijski žlikrofi, pripravljeni iz testa in polnjeni s krompirjevim nadevom, ki jih lahko ponudimo kot toplo predjed, prilogo ali samostojno jed. Druge značilne jedi so zeljševka, ocvirkovca smukavc in štruklji.


Idrijski žlikrofi so testenine, polnjene z začinjenimi kroglicami iz kuhanega krompirja, zabeljenega s praženo čebulo in zaseko. Največkrat so postreženi z bákalco (tradicionalno omako iz koštrunovega mesa), pečenko ali pa jurčkovi omaki.

Štruklji, zeljševka, ocvirkovca, smukavc so tradicionalne dobrote, ki bogatijo pristna doživetja iz našega lokalnega področja.


Štruklji so dobrota, ki so pripravljeni iz testa in sladkega nadeva iz orehov in rezin. Razrezani na rezine in politi z na maslu prepraženimi drobtinami so priljubljeno okrepčilo. K smukavcu jedi pripravljeni iz mladih listov zelja in krompirja se odlično poda ocvirkovca specialiteta iz kvašenega testa, nadevanega z ocvirki. Kot sladico pa lahko izberemo Željševko dobroto iz kvašenega testa in nadevana z drobnjakom.

Nazaj na vsebino